6 Şubat 2025

Afyon Bülten – Güncel Afyonkarahisar Haberleri

Afyon Bülten: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazinde en güncel haberler burada! Afyonkarahisar’ın nabzını tutun!

6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümü: Orada hayat hiç normal olmayacak

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 11 ili etkiledi ve bu illerde büyük bir yıkıma yol açtı. Saat 04.17 sularındaki ilk depremin ardından saat 13.24’te meydana gelen ...

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 11 ili etkiledi ve bu illerde büyük bir yıkıma yol açtı. Saat 04.17 sularındaki ilk depremin ardından saat 13.24’te meydana gelen ikinci deprem can kaybı ve yıkımı daha da artırdı. 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre 53 bin 537 yurttaş hayatını kaybederken 107 bin 213 kişi yaralandı.

BÜYÜK BİR YIKIM YAŞANDI

Meydana gelen depremlerden; Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri etkilenirken birçok il büyük bir yıkıma uğradı. Deprem bölgesinde yaşayan 2 milyon insan göç etmek zorunda kaldı. Yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede ekonomik faaliyetler durma noktasına gelirken 2023 yılı içerisinde depremin Türkiye ekonomisine maliyetinin 100 milyar doları aştığı değerlendiriliyor.

DEPREMZEDELERE YARDIM ZAMANINDA ULAŞMADI

Felaketin ardından depremzedeler günlerce enkaz altında yardım bekledi. Yardımlar, depremzedelere zamanında ulaşmazken birçok yurttaş enkaz altındayken soğuktan hayatını kaybetti. Enkaz altından yakınlarının kurtarılmasını bekleyen yurttaşları iktidar medyası görmedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

14 milyondan fazla yurttaşı etkileyen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 518 bin bina yerle bir oldu. Aradan iki yıl geçmesine rağmen depremzedelerin büyük çoğunluğu hala konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veriyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında yaptığı açıklamada, “Amacımız, 319 bini bir yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim etmektir” ifadelerini kaydetmişti. Erdoğan, 12 Mart 2023 tarihinde, Hatay’ın Samandağ ilçesine yaptığı ziyarette 650 bin konuta ihtiyaç olduğunu ileterek “Acil ihtiyaç olan 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasını bir yıl içinde bitirecek bir planlamayla yolumuza devam ediyoruz” sözlerini sarf etmişti.

Yaşanan felaketin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen depremzedelere vaat edilen konut sayısına ulaşılamadı. Erdoğan, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “6 Şubat 2025 Perşembe günü 53 binden fazla canımızı toprağa verdiğimiz asrın felaketinin ikinci yıl dönümünü geride bırakacağız. Depremin üzerinden iki yıl bile geçmeden 201 bin 431 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim etmenin bahtiyarlığını yaşadık” ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDELER 2 YILIN ARDINDAN HALA KONTEYNERLERDE

Felaketin ardından geçen iki yıla rağmen yaralar sarılmadı ve deprem bölgesinde başta barınma olmak üzerine birçok soruna çözüm bulunamadı. Depremzedeler, iki yıldır 21 metrekarelik konteynerlerde yaşam savaşı verirken kış aylarının da gelişiyle birlikte vatandaşların konteynerleri yağışların ardından sular altında kalıyor.

Bölgede altyapı sorunları da çözünmezken yurttaşlar kanalizasyonların taşması, sel suları ve hastalıklar gibi sorunlarla mücadele ediyor. Konteynerlerde ısınamadığı için ateş yakan yurttaşların konteynerleri küle dönerken depremzedeler 2 yıldır evsizlikle ve soğukla başa çıkmaya çalışıyor.

DEPREM DEĞİL ÇÜRÜK BİNALAR ÖLDÜRDÜ

Deprem felaketinin ardından yaşanan ölümlerin göz göre göre yaşandığı ortaya çıkarken birçok binanın usule uygun yapılmadığı ve denetlenmediği açığa çıktı. Malzemeden çalan müteahhitler, binaların kolonlarını kesen işyeri sahipleri ve yapıları olması gerektiği gibi denetlemeyen sorumlular bir bir açığa çıkarken Türkiye’nin tarifsiz acılarının sebebinin “ihmal” olduğu bir kez daha anlaşıldı.

ADALET ARAYIŞI: DEPREM DAVALARI SÜRÜYOR

6 Şubat depremlerinin sonrasında 2 bin 31 adet soruşturma dosyası oluşturuldu. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, dosyaların bin 397’si hakkında iddianame hazırlanarak mahkemelere gönderilirken bin 346 dosya kabul edildi ve kamu davası açıldı. 51 dıosyanın ise iddianame değerlendirme süreçleri devam ediyor. Deprem davalarının 75’i hakkında karar verilirken müteahhitler 8 yıl ile 21 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları aldı ancak yalnızca 1 müteahhite olası kasttan ceza verildi.

Depremde yakınlarını kaybeden yurttaşlar, sanıkların “olası kast” suçlamasıyla yargılanmasını talep ederken şimdiye dek sadece Adana Alpargün Apartmanı’nın müteahhidi Hasan Alpargün’e “Olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası verildi. Diğer deprem davalarında müteahhitler, 8 yıl ile 21 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları aldı ve birçok davada sanıklara “İyi hal indirimi” uygulandı. Bazı sanıklar ise beraat etti.