Nergis Hasadı Başladı
Nergis Çiçeği Hasat Zamanı Geldi!
İzmir’in Karaburun ilçesinde yetişen ve bölgedeki çiftçiler için önemli bir geçim kaynağı olan nergis çiçeği, narin görüntüsü ve muhteşem kokusuyla dikkat çekiyor. Her biri 50 adetten oluşan demetler, tarlada 100-120 TL arasında, tezgahlarda ise 150-200 TL arasında alıcı buluyor.
Karaburun ilçesinde beyaz ve sarı çiçekleriyle ünlü olan nergis çiçeğinin hasat mevsimi başladı. “Sulu nergis” olarak adlandırılan çiçekler kasım ayında toplanmaya başlanırken, doğal olarak yetişen “susuz nergis” türü ise ocak ayında hasat edilmeye başlanıyor. Sabahın erken saatlerinde çiftçiler tarafından toplanan nergisler özenle demetleniyor ve Türkiye’nin dört bir yanına gönderilerek kullanılıyor.
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Osman Günay, nergis çiçeğinin Karaburun’u simgelediğini belirtiyor ve üreticilerin emeğiyle toplandığını vurguluyor. Nergis hasadının fiyatları ise tarladan 100-120 TL, tezgahtan ise 150-200 TL arasında değişiyor.
Geçen yıl yağmurların geç gelmesi nedeniyle sulu ve susuz nergislerin fiyatları karıştığını söyleyen Günay, fiyatların lodos rüzgarı nedeniyle 50 TL’lere kadar düştüğünü ifade ediyor. Ancak şu anda çiçeklerin 150-200 TL arasında satıldığını belirtiyor.
Karaburun’da 250 dönümlük bir arazide yaklaşık bir milyon demet nergis üretildiğini belirten Günay, bu yılın fiyatların iyi olmasından dolayı üreticiler için iyi bir gelir kaynağı olduğunu dile getirdi.
Karaburun Nergis Festivali’nin 25-26 Ocak tarihlerinde yapılacağını hatırlatan Günay, her nergisin önemli olduğunu ve tarladan koparılmaması gerektiğini vurguluyor.
Nergis toplamaktan keyif aldığını söyleyen üretici Gülizar Çakmak, bu yılın bereketli geçtiğini ve üreticilerin yüzlerinin güldüğünü belirtiyor. Lodosun fiyatları olumsuz etkilediğini ancak fiyatların şu anda iyi olduğunu ekliyor.
Nergis hasadından elde edilen gelirle geçimini sağlayan Mekatronik Mühendisliği mezunu Seyit Bura Ekti, sezonun bereketli geçtiğini ve festival için hazırlıkların devam ettiğini söylüyor.
30 yıldır nergisleri kırarak toplayan üretici Sermin Elmas, bu yılki üründen memnun olduklarını ve ürün bazı yıllar olmadığını belirtiyor. Nergis toplamanın kendilerine zevk verdiğini ifade ediyor.