DİYARBAKIR – 9-11 Kasım 2023 tarihleri arasında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı proje desteği ve Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi işbirliğinde ‘Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’ düzenlenecek.
Gastro İnovasyon Merkezi, son iki yıla yayılan bir dizi saha çalışması, eğitim ve etkinliklerin ardından akademisyenler, alanın uzmanları, ilgili kurum ve sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler, turizm ve gastronomi alanında çalışan şirketlerin yöneticileri ve bu alanda eğitim alan gençleri buluşturacak bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Zirve programı ile yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde farklı aktörlerin Mezopotamya coğrafyasına dair ortak bir şekilde öğrenmesi, tartışması ve yol haritası oluşturarak daha güçlü işbirlikleri sağlanması hedefleniyor.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI PAYLAŞILACAK
Mezopotamya coğrafyasında tarımın, gıdanın ve yemeğin anlatısıyla başlayacak zirvede, Diyarbakır’ın sahip olduğu zengin gastronomi mirası ve ürün çeşitliliğine dair yapılan araştırmaların sonuçları paylaşılacak. Çataldan tarlaya gastronomi alanındaki yeni tartışmalar, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve deprem felaketi ile gıda üretim sistemlerinde karşılaşılan sorunlar zirvenin önemli tartışma alanları olacak. Küresel gıda sistemi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mevsimlik tarım işçiliğine dair güncel durum ele alınarak gastronomiye dair bütüncül politikaların geliştirilmesinin altı çizilecek.
Zirveye Amerika, Almanya, İtalya ve Beyrut’tan araştırmacıların yanında Türkiye’de farklı üniversitelerden, uluslararası kuruluşlardan ve sivil toplum örgütlerinden akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar katılım sağlayacak.
GASTRONOMİ VE KÜLTÜR MİRASI TANITILACAK
3 gün sürecek zirve boyunca katılımcılara kentin kaybolmaya başlayan lezzetlerinden oluşan ikramlar sunulacak, yöresel yemek deneyim atölyeleri ile dengbej dinletisi düzenlenecek.
Zirve Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde Gıdanın İzinde Diyarbakır sunumu ile başlayacak, Çayönü gezisi ile tamamlanacak. Kentte yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen ve farklı dönemlere ait gıda üretimine dair bilgiler ile neolitik yaşamın izlerini taşıyan Çayönü’ne dair bilgiler katılımcılar ile paylaşılarak kentin gastronomisi ile kültürel mirasının güçlü bağına vurgu yapılacak.
Zirve oturumları DTSO Hizmet Binası Konferans Salonunda düzenlenecek. Zirve kapsamındaki atölyeler ve dengbej dinletisi etkinliklerine Gastro İnovasyon Merkezi ev sahipliği yapacak.